De Belgische Kaasridders Verbroedering "Afdeling Vlaanderen"

Confrerie des Compagnons Fromagers

De Belgische Kaasridders verbroedering.

Beste Kaasliefhebber!

Bij deze stel ik U graag onze beroepsvereniging voor.
De Kaasridders is een organisatie van kaasspeciaalzaken en Kaasmeesters, verdeeld over gans België, maar met zowel een Vlaamse als Waalse afdeling.
In Wallonië noemt de organisatie
“Les Compagnons Fromagers”.

De Belgische Kaasridders werden begin de jaren ’70 opgericht, naar analogie met Confréries (broederschappen) uit Frankrijk, zoals “Les Compagnons de Saint-Uguzon” en de “Confrérie des Chevaliers du Taste-Fromage de France”.
De Vlaamse afdeling werd in 1976 opgericht door Jacques Rogge en Michel Peeters, beiden uit Gent, José Van de Walle uit Tielt en Antoine Top uit Roeselare.
De vereniging kende al vlug een grote bloei en was een collegiale uitwisseling van ideeën en informatie over “Kaas” in al zijn mogelijke vormen.
Er volgden studiereizen, degustatieavonden, een systeem van samenaankoop op de vroegmarkt van Parijs (Rungis) en verbroederingen met andere gelijkgestemde “Confréries”.

Het grote streven van elke Kaasridder/Kaasmeester is steeds op zoek te zijn naar de beste, authentieke kazen die er op zowel de binnenlandse als buitenlandse markt te vinden zijn, deze zelf perfect af te rijpen (affineren) om zo het beste van het beste aan zijn klanten te kunnen aanbieden.

Hij is dan ook een groot verdediger van artisanale en ambachtelijke producten en hij werkt  steeds met het gedachtegoed van ”Slow Food”® in het achterhoofd. Hij beschikt uiteraard over een grote vakkennis. Hij is dan ook de aangewezen persoon om u te adviseren, en met raad en daad bij te staan.

Langs deze weg wens ik u alvast véél culinair plezier tijdens uw ontdekkingstocht doorheen het Vlaamse Kaaslandschap.

De Voorzitter.